На 19 американски фирми ще бъде забранено да внасят своята продукция в Русия.

Това решение обяви днес премиерът Владимир Путин, като подчерта, че решението не е свързано по никакъв начин с конфликта в Кавказ.

"Всяко едно от тях - политиката и конфликтната ситуация и икономиката, месото - има собствени измерения и не са взаимно свързани", посочва Владимир Путин, цитиран от "Ехото на Москва".

Решението за забрана на вноса в Русия на тези 19 предприятия е свързано с това, че те не изпълняват изискванията на руските санитарни експерти, които са извършили проверки още през миналата година.

Под заплаха да им бъде забранен вносът се намират още 29 предприятия, посочва Владимир Путин. На тях ще им бъдат направени предупреждения.

Съкращаването на доставките на птиче месо в Русия ще бъде в сериозен минус за търговията на Америка. За американските производители Русия е един от най-големите пазари. След решението на правителството на Владимир Путин може да се очаква, че същите фирми ще се насочат към пазарите на Китай и Украйна.

Припомняме, през 2005 година Русия наложи такава забрана по отношение на Полша. Заради това и Полша от своя страна наложи вето за започване на разговори за сключване на ново споразумение Русия-ЕС. Двете страни се споразумяха едва в края на миналата година.