В Румъния разследват как банкомати са се оказали заредени с 240 000 фалшиви евро.

Румънската полиция извърши четири обиска на адреси в Букурещ по случая, свързан с престъпления за пускане в обращение на фалшиви банкноти, измама и създаване на организирана престъпна група.

Установено е, че банка е била измамена с приблизително 240 000 евро чрез зареждане на 486 фалшиви банкноти от 500 евро в банкомати в румънската столица в продължение на три дни през ноември. Само шест от банкнотите са били засечени от устройствата като фалшиви, докато всички останали са били приети.

В допълнение към тегленето на пари в брой, редица многофункционални банкомати в Румъния вече приемат автоматични депозити в брой в леи, евро или долари, които да бъдат кредитирани по банкови сметки. И въпреки че еврото не е официалната валута на Румъния, много банкомати в страната позволяват теглене на пари в евро.

"Тези банкноти са част от много опасен вид фалшифиции, известни в цяла Европа както с високото си качество, така и с факта, че е невъзможно да бъдат разпознати с просто око", посочват от румънската полиция.

Двама души ще бъдат отведени за разпит по случая.