С около 30 % е намалял бюджетният излишък през февруари спрямо първият месец на годината. Това показват данните на финансовото министерство, цитирани от БНР.

Преизпълнението на приходите спрямо разходите през февруари е било 587 милиона лева, докато месец по-рано е над 900 милиона.

Прогнозите на анализаторите за свиване на данъчните приходи вече се сбъдват. Събраните през първите два месеца на годината приходи от данък добавена стойност са с 60 милиона по-малко.

Плановете на правителството са в края на годината излишъкът да е три процента от БВП. Според Международния валутен фонд и Световната банка обаче това преизпълнение може да се получи само ако се свият сериозно разходите.

За първите 2 месеца на 2009 г. разходите на държавата са се увеличили с 12 % спрямо същия период на миналата година.

При данъчните приходи най-голяма роля играе данъкът добавена стойност. Той формира около половината от приходите от налози. Приходите от ДДС са се свили с 60 милиона лева в сравнение с онова което е влязло в хазната за същия период на 2008 г.

Причината е драстичното свиване на вноса в страната, както и по-ниските цени на горивата и суровините на международните пазари. 351 милиона лева е платеното ДДС при внос през до края на февруари.