Помощ от 330 млн. евро за ресторантите и баровете в Гърция, които са били затворени от месеци, съобщи "Та Неа".

Това е допълнително финансиране, за да могат заведенията да отворят отново през следващите седмици.

Повече от 70 000 ресторанта, барове и кафенета са затворени от миналия месец ноември, когато беше наложено твърд локдаун, за да се овладее втората вълна от пандемията на коронавируса. Професионалните асоциации изчисляват, че около всеки пети може да не успее да отвори врати преди летния туристически сезон.

"Нашата цел е ясна ... да отворим вашия бизнес възможно най-удобно", каза премиерът Кириакос Мицотакис по време на среща с министри и представители на сектора.

Гърция облекчава някои COVID-19 ограничения от събота

Гърция облекчава някои COVID-19 ограничения от събота

За да поемат гражданите глътка въздух от тежките блокади

Всеки бизнес ще получи безвъзмездна помощ до 100 000 евро при определени критерии за покриване на разходите за възобновяване, като общият пакет възлиза на 330 милиона евро, се казва в изявление на финансовото министерство в Атина.

Миналият месец държавни служители заявиха, че ресторантите могат да бъдат отворени по-късно през април преди планираното отваряне на туристическия сектор от средата на май.

Секторът вече е получил 1 милиард евро от държавата като евтини заеми и други безвъзмездни средства.

Все още се възстановява от дългогодишната криза с дълг, Гърция е върната в дълбока рецесия от пандемията и надеждите ѝ за тласък от жизненоважния летен туристически сезон понасят удар от нарастващите инфекции в цяла Европа.

В сряда гръцките власти облекчиха някои мерки за COVID-19, за да облекчат умората на хората с продължителни ограничения, което позволи на малките магазини да отворят отново.