Гърция ще облекчи някои COVID-19 ограничения в страната, с цел да намали напрежението, натрупало се у хората заради продължителните ограничения. Властите ще позволят на малките магазини да се отворят отново. Това заявиха властите в сряда, докато нарастването на заразените продължава, предаде "Ройтерс".

"Признаваме психологическата умора, но пандемията продължава да настъпва, като не позволява по-нататъшно отпускане, само малки глътки свобода", заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

От 5 април малките магазини за търговия на дребно ще се отворят отново, но при определени правила. Клиентите им ще трябва да си уговорят срещи и да спазват тричасово ограничение за пазаруване. Търговците не могат да допускат повече от един клиент на 25 квадратни метра вътре в своите магазини. Мярката изключва търговски центрове, които ще останат затворени.

Правителството също така облекчи ограниченията, ограничаващи движението на хората извън тяхната община. От събота хората ще могат да шофират извън границите на своята община или да спортуват.

Гърция нареди на частните лекари да се включват в битката срещу COVID-19

Гърция нареди на частните лекари да се включват в битката срещу COVID-19

Наредено е патолозите, пулмолозите и общопрактикуващите да се включват в битката срещу вируса

"Вариантите на вируса са по-заразни от преди. Изпитваме огромен натиск върху нашата болнична система, особено в столичния район на Атина", заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас. В сряда Гърция съобщи за 3 616 новозаразени с COVID-19 и 76 смъртни случая. Общо заразените достигнаха 263 689, а смъртните случаи - 8 093. 

Припомняме, че наказания срещу нарушения на правилата за безопасност на общественото здраве доведоха до арестуването на девет души и глоби на стойност хиляди евро само в понеделник, съобщи гръцката полиция (ELAS) във вторник.

В съобщение за пресата ELAS заяви, че служителите му са издали глоби от 300 евро на 930 лица за нарушаване на ограниченията за публично придвижване, които се уреждат от специална система за оторизация. Повечето от тези нарушения са в Атика (149) и Солун в Северна Гърция (148), въпреки че Западна Гърция също се представя слабо със 109 глоби.

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане до 5 април

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане до 5 април

Пристигащите подлежат на задължителна 7-дневна карантина