Наказания срещу нарушения на правилата за безопасност на общественото здраве доведоха до арестуването на девет души и глоби на стойност хиляди евро само в понеделник, съобщи гръцката полиция (ELAS) във вторник, съобщава "Катимерини".

В съобщение за пресата ELAS заяви, че служителите му са издали глоби от 300 евро на 930 лица за нарушаване на ограниченията за публично придвижване, които се уреждат от специална система за оторизация. Повечето от тези нарушения са в Атика (149) и Солун в Северна Гърция (148), въпреки че Западна Гърция също се представя слабо със 109 глоби.

Допълнителни 178 глоби от 300 евро са издадени в понеделник за неспазване на разпоредбите за носене на маски, коментира ELAS и добави, че жителите на Централна Гърция, Източна Македония и Тракия, Атика и Централна Македония са най-сериозните нарушители.

Девет души са арестувани за извършване на бизнес, за който е разпоредено да бъде затворен като част от мерките за безопасност срещу коронавируса или организиране на незаконни събирания, като са наложени глоби съответно от 5000 и 3000 евро.

В понеделник служителите на ELAS извършиха общо 65 399 проверки, като близо 8 000 от тях са на международното летище в Атина.

Гърция: Безплатни тестове срещу пандемията

Гърция: Безплатни тестове срещу пандемията

Те ще са задължителни за училищата, туризма, съдилищата, корабоплаването и други институции