Около 36 милиарда долара са изтеглили за година чуждестранни инвеститори, напуснали Русия по сметки на ръководителя на аналитичния отдел на Банката за корпоративно финансиране (БКФ) в страната Максим Осадчий, съобщи РИА "Новости".

Осадчий анализира данни на Централната банка на Руската федерация, според които от март 2022 г. до същия месец на тази година излизащи от страната компании за извършили 200 сделки за продажба на активи, като само 20% от тях са продали активи на стойност над 100 милиона долара.

"Ако приемем, че е изпълнено Правилото на Парето 80/20 по отношение на размера на активите, можем да оценим размера на изтегления от чуждестранни инвеститори капитал от Русия (...) на ниво от 36 милиарда долара", счита Максим Осадчий.

Според Централната банка влиянието на продажбата на вътрешния пазар на руски активи на чужди инвеститори в национален мащаб е ограничено, защото голяма част от сделките предполагат запазване на необходимите лицензи и патенти, като много от компаниите разчитат да се върнат в Русия.

И Michelin официално каза сбогом на Русия

И Michelin официално каза сбогом на Русия

Сумата на сделката не е обявена