Във вторник, 20 декември, четири кораба, натоварени със 129 000 тона украинска селскостопанска продукция, напуснаха пристанищата на Одеска област.

Още 61 000 тона храни бяха изпратени от Украйна

Още 61 000 тона храни бяха изпратени от Украйна

Поредните кораби напуснаха пристанищата

"Зърнена инициатива: четири кораба със 129 000 тона селскостопански продукти за Африка, Азия и Европа напуснаха пристанищата на Одеска област", съобщи пресслужбата на Министерството на инфраструктурата на Украйна във Facebook, цитирана от "Укринформ".

Корабът за насипни товари INCE ATLANTIC ще достави 44 000 тона пшеница в Кения. Това е вече третият кораб, натоварен с украинско зърно за тази африканска страна.

В момента в пристанищата на Одеска област се обработват 27 кораба, на които ще бъдат натоварени 1 милион тона украинска селскостопанска продукция. Два кораба, превозващи 63 000 тона селскостопанска продукция, се движат по зърнения коридор. Към 19 декември 80 кораба чакат проверка в Босфора.

От 1 август 569 кораба са напуснали пристанищата на Одеска област, като са превозили 14,3 милиона тона украински храни за азиатски, европейски и африкански страни.

Над 13 млн. тона храни е изпратила Украйна по море

Над 13 млн. тона храни е изпратила Украйна по море

Кораби заминаха от пристанищата и в неделя

Припомняме, че на 17 ноември в Истанбул Украйна, ООН и Турция се договориха да удължат инициативата за безопасно транспортиране на селскостопански продукти през Черно море с още 120 дни. Инициативата започна работа на 22 юли, а първият кораб с украински храни в рамките ѝ напусна пристанището на Одеса на 1 август.

На 4 декември беше съобщено, че над 13 млн. тона храни са били изпратени по море.