Още три кораба, превозващи 61 000 тона селскостопански продукти за страните от Азия и Европа, са потеглили от черноморските пристанища на Украйна. Това съобщи украинското министерство на инфраструктурата в публикация във "Фейсбук", цитирана от "Укринформ".

Киев: Русия нарочно бави доставките на украинско зърно през Черно море

Киев: Русия нарочно бави доставките на украинско зърно през Черно море

В териториалните води на Турция има опашка от 77 сухотоварни кораба

Според съобщението, още 23 кораба се товарят с 856 000 тона украински селскостопански продукти.

Според министерството три кораба се движат по "зърнения коридор" за товарене на 85 500 тона селскостопанска продукция.

Общо от 1 август 504 кораба са доставили 12,27 милиона тона зърно и храни от украинските пристанища в страни от Азия, Европа и Африка.

Лошото време пречи на износа на украинско зърно

Лошото време пречи на износа на украинско зърно

Позиция на Истанбул

На 22 юли в Истанбул Украйна, Турция и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подписаха Инициатива за безопасно транспортиране на зърно и храни от пристанищата Одеса, Черноморск и Южен.

Първият кораб с украинско зърно напусна пристанището на Одеса на 1 август.

Припомняме, че Украйна, ООН и Турция се договориха в Истанбул на 17 ноември да удължат Черноморската инициатива за зърно с още 120 дни.

Базираният в Истанбул Съвместен координационен център, който отговаря за изпращането на кораби за сухи товари от украинските черноморски пристанища в рамките на "сделката за зърно", заяви в понеделник, че нито един кораб не е успял да излезе в морето поради неблагоприятните метеорологични условия. В същото време шест кораба, които преминаха през морския хуманитарен коридор на 28 ноември, са на път към украинските пристанища.

Украйна увеличава пристанищата за износ на зърно

Украйна увеличава пристанищата за износ на зърно

Близо 500 кораба са напуснали пристанищата с 12 милиона тона храни за 40 държави

Киев обвини руската страна, че умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин саботира споразуменията, постигнати на ниво ООН с посредничеството на Турция. Пречките, създадени от Русия, причиняват значителни загуби на Украйна, оплаква се Киев. Според Украйна с всеки нов шантаж от страна на Русия, цената на зърното на световните пазари се повишава.