В края на срещата на страните от Г20 британският премиер Гордън Браун обяви отпускането на 5 трилиона долара за подпомагане на световната икономика до края на 2010 година.

От тях лидерите на икономически най-бързо развиващите се страни в света са постигнали споразумение за отпускане на 1 трилион долара допълнително за МВФ и други международни финансови организации.

Това обяви на специална пресконференция британският премиер след края на двудневната среща на лидерите на страните от Г20 в Лондон.

Те ще изготвят и списък със страните, които не предлагат сътрудничеството си в областта на данъчната политика, така наречените "данъчни оазиси".

Британският премиер Гордън Браун обяви още, че е постигнато споразумение за „нови правила за заплати и бонуси" на банкерите.

Културата за рисково взимане на бонуси сред банкерите се свързва от някои световни лидери, включително и от Браун, със срива на кредитната система, който доведе до световната финансова криза.

20-те са се споразумели да публикуват "черен списък" на страните, които не оказват сътрудничество в данъчната област или така наречените данъчни убежища, обяви Браун.

Г-20 даде съгласието си Международният валутен фонд (МВФ) да продава златото си, за да подпомогне бедните страни.
МВФ и Световната банка ще получат допълнителни един трилион долара, допълни Браун.

Гордън Браун обяви и следните стъпки, които лидерите на Г20 ще предприемат за справяне със световната финансова и икономическа криза.

Очаква се реформиране и обновяване на системата, според която функционират банките.

250 млрд. долара ще бъдат отпуснати за финансирането на търговията. Лидерите смятат, че са успели да изгладят съществуващите различия и да обединят усилията си за създаване на план за спасяване на икономиката в условията на криза.

Най-бедните страни в света ще бъдат подпомогнати с 50 млрд. долара, обяви още Браун.

За подпомагане на страните, изпаднали в по-тежко положение по време на кризата, МВФ ще отпусне допълнително сумата от около $750 млрд.

Предвидени са и санкции срещу нерегламентирано налагане на допълнителни данъчни тежести.

На строг контрол ще бъдат подложени заплатите и допълнителните бонуси на банковите служители.

Ще бъде създаден нов борд, който ще отговаря за финансовата стабилност и ще работи заедно с МВФ за осигуряване на сътрудничеството между отделните страни.

Ще има по-строг контрол върху ограниченията на държавните облигации и агенциите по кредитен рейтинг.

По думите на Гордън Браун, двудневната среща в Лондон е била полезна, страните са постигнали нови консенсуси.

Британският премиер обеща да се погрижи здраво работещите хора да не загубят работата си, а тези, които вече са я загубили - да се върнат на работните си места.

Според Браун, ако страните работят заедно и си сътрудничат, могат да постигнат двойно по-добри резултати, отколкото ако се изправят сами срещу кризата.

По думите му Г20 имат възможността, отговорността и задължението да помогнат на страните с по-слабо развиваща се икономика.

Според него това е достатъчен стимул за предприетите сериозни мерки, резултатите от които ще бъдат обсъдени на следващата среща на върха на Г20 в края на годината във Вашингтон. По думите на Браун, тази среща е необходима, за да се види дават ли резултат съгласуваните на срещата в Лондон мерки за борба с глобалната икономическа криза.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че вярва в резултатността на срещата в Лондон.

„До голяма степен позициите ни съвпадат", сподели Барозу.

Британският министър на търговията Питър Манделсън от своя страна прояви по-малък оптимизъм, напомняйки за „напрегнати отношения сред някои от участниците".