Световната търговия ще се свие с 9% тази година, тъй като търсенето се срива в условията на най-сериозната от десетилетия насам икономическа криза, съобщи Световната търговска организация (СТО).

Спадът е най-големият от Втората световна война, пише БиБиСи. 

Световната търговия се е свила рязко през втората половина на 2008 г. и е отбелязала растеж от 2% за цялата година след като през 2007 г. регистрира растеж от 6%, посочва СТО в доклада.

Докладът на организацията трябваше да бъде оповестен в сряда, но редица медии го публикуват още днес.

Председателят на СТО Паскал Лами заяви, че най-доброто в борбата срещу кризата е борбата с протекционизма, към което той призовава лидерите на Г20, които се събират във Великобритания.

В Лондон на тях (лидерите на страните членки във формата Г20) ще имат уникалната възможност да преминат от думи към дела и най-вече да се въздържат от по-нататъшни протекционистки действия, които правят световната икономика по-малко ефективна, коментира Лами.

В условията на световна криза някои от страните ще се опитат да затворят своите пазари, които като последствия ще бъде още по-неприятно.

По данни на СТО през 2008 година световната икономика е отбелязала ръст от 8%, въпреки това експертите на организацията считат, че кризата е започнала още през лятото на миналата година, а в края на 2008 икономиката и търговията сериозно започва да страда.

Особеност на настоящата криза, по мнението на СТО, е фактът, че кризата има проявления във всички държави по целия свят, като силата й не може да бъде предвидена.

Още в началото експертите от СТО предупреждаваха, че истинските мащаби на рецесията не могат да бъдат предвидени.

Въпреки песимистичния си доклад СТО отбелязва и някой позитивни признаци - през февруари тази година за първи път от няколко месеца насам търговският оборот на Китай, Сингапур, Тайван и Виетнам е нараснал.