През 2020 г. атомните електроцентрали в Русия са генерирали над 215 милиарда киловатчаса електроенергия и по този начин са подобрили рекорда от съветската епоха. Това съобщи операторът на руските АЕЦ "Росенергоатом" (част от руската държавна корпорация "Росатом").

"Завършихме 2020 г. с абсолютен рекорд в цялата история на руската атомна енергетика, подобрявайки този от времената на Съветския съюз през 1988 г., когато всички атомни електроцентрали са произвели 215,669 млрд. киловатчаса (включително атомните централи на Украйна, Литва и Армения)", уточни генералният директор на "Росенергоатом" Андрей Петров.

Общият обем на ядреното производство в Русия през изминалата година е надхвърлило 215,746 млрд. киловатчаса. Балансът на Федералната антимонополна служба е изпълнен 103,92 процента при планиран показател от 207,614 млрд. киловатчаса.

"По този начин руските атомни електроцентрали не само счупиха съветския рекорд, но и надминаха собствените си постижения за 2019 г. с повече от 7 млрд. киловатчаса (208,7 млрд. киловатчаса)", се посочва в съобщението.

Сред основните фактори, които осигуриха новия рекорд, "Росенергоатом" посочи съкращаването на 130,5 дни на продължителността на ремонтните кампании на енергийните блокове - това е дало възможност за получаването на допълнителни 2,4 млрд. киловатчаса. Освен това в контекста на пандемията от коронавируса е било възможно да се осигури непрекъсната работа на енергийните блокове.

През 1988 г., в пика на развитието на ядрената енергетика, в Съветския съюз работеха 47 ядрени блока. Сега в Русия те са 37 броя. През следващата година се планира пускането в търговска експлоатация на шестия енергиен блок на Ленинградската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200.

Ростовската (над 32,8 милиарда киловатчаса), Балаковската (над 30,6 милиарда киловатчаса) и Калининската (около 28,4 милиарда киловатчаса) осигуряват максимална мощност сред атомните електроцентрали в страната. 

Сега делът на ядреното производство в общото производство на електроенергия в Русия е около 19 процента.