Алжир заплаши, че ще прекъсне доставките на газ за Испания, ако обеми от този газ се окажат на място, различно от посоченото в договора, предава Анадолската агенция.

Транспортирането на каквото и да е количество алжирски газ до друга дестинация се счита за нарушение на договорните задължения и би довело до прекратяване на договора, обвързващ държавната енергийна компания Sonatrach и испанския клиент, се казва в изявление на алжирското Министерство на енергетиката.

Тъй като Алжир скъса дипломатическите отношения с мароканската администрация, газопроводът Магреб-Европа - с капацитет от 12 милиарда кубически метра, свързващ Алжир с Испания през Мароко - не се използва от миналия октомври.

Испанското Министерство на енергетиката по-рано потвърди, че планира да доставя газ за Мароко, но отбеляза, че никаква част от този газ няма да бъде от алжирски произход.

Дипломатическо напрежение между Алжир и Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес изпрати писмо до краля на Мароко Мохамед VI на 14 март, в което заяви, че смята, че "планът за автономия", предложен от администрацията на Рабат за решаване на проблема със Западна Сахара, е правилен.

Алжир извика своя посланик в Мадрид за консултация на 19 март, след като Санчес подкрепи мароканския план за решението на проблема със Западна Сахара.

По отношение на близките отношения с Мароко, президентът на Алжир Абделмаджид Тебуне каза, че "това, което прави Испания, е морално и политически неприемливо".

Проблемът със Западна Сахара предизвика напрежение в отношенията между Мароко и Алжир. Мароко обвинява Алжир в подкрепа на сепаратисткия фронт "Полисарио". Известно е, че Алжир не подкрепя стъпките на съседа си Мароко в Западна Сахара.

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

Напрежение в региона