Испански фермери подкараха трактори по градските улици и блокираха движението в страната, съобщава "Ройтерс".

Те засилиха протеста си срещу увеличаващите се разходи, бюрокрацията и евтината конкуренция извън Европейския съюз.

Протестите в Испания, които започнаха спонтанно във вторник, след като такива имаше и в други страни от ЕС, са подкрепени от трите основни асоциации на фермерите в страната.

Десетки трактори обградиха регионалния парламент в Барселона, след като шофьорите им прекараха нощта в центъра на града.

Фермерите блокираха движението в по-малки градове в цяла Испания, включително Авила в централната част на страната, Витория на север и Антекера на юг.

Втори ден фермерски блокади и по пътищата в Испания

Втори ден фермерски блокади и по пътищата в Испания

Прекъснат е достъпът до пристанищните терминали

Испанските фермери се присъединиха към колегите си от Германия, Франция, Италия и Белгия, където протестите понякога прерастваха в насилие.

Фермерите в целия Европейски съюз твърдят, че правилата за опазване на околната среда ги правят по-малко конкурентоспособни от фермерите в други региони. Те твърдят и че са задушени от данъци и бюрокрация.

Големият внос от Украйна, за който ЕС се отказа от квоти и мита след нахлуването на руските сили, и подновените преговори за сключване на търговско споразумение между ЕС и южноамериканския блок Меркосур разпалиха недоволството от нелоялната конкуренция.

Испанските фермери блокираха магистрали

Испанските фермери блокираха магистрали

Те се присъединяват към европейските си колеги

Испанското вътрешно министерство съобщи, че полицията е задържала 12 души по време на протестите вчера, включващи блокади на няколко големи центъра за разпространение на стоки. Правителството и асоциациите на търговците на дребно не очакват непосредствен недостиг на храни.

Транспортната федерация FENADISMER съобщи, че блокадите са засегнали над 80 000 камиона.

От вторник испанските фермери блокират магистрали и пристанища в Малага и Кастейон, както и бцентрални улици в Барселона и на други места.

Протестите принудиха испанското правителство да разпредели допълнителна субсидия в размер на 269 милиона евро за 140 000 фермери, а Европейската комисия да отмени плана за намаляване наполовина на употребата на пестициди в блока, на който фермерите се противопоставят.