Условията, които биха позволили на Европейския съюз да сключи търговско споразумение с южноамериканския блок Меркосур, не са изпълнени. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче уточни, че преговорите продължават.

Планираното споразумение за свободна търговия беше обект на политически контрол през последните седмици на фона на протестите на фермери, които твърдят, че търпят щети вследствие на евтин внос от страни, които не спазват строгите екологични стандарти на ЕС.

"Оценката на Комисията е, че условията за сключване на споразумението с Меркосур не са изпълнени", посочи Шефчович пред Европейския парламент.

Аржентина спъва преговорите ЕС-Меркосур

Аржентина спъва преговорите ЕС-Меркосур

Заради решенията на новия президент Милей може да пропадне споразумението

Европейският съюз и Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай - водят преговори от години относно споразумението. В последните разговори Съюзът настоява за по-силни гаранции относно изменението на климата и обезлесяването.

Франция многократно е изразявала резерви относно сделката между ЕС и Меркосур. Миналата седмица президентът Еманюел Макрон заяви, че ще бъде невъзможно преговорите да бъдат завършени при настоящите условия.

Предвид масовите фермерски протести във Франция и социологическите проучвания, които вещаят победа на крайната десница на изборите за Европейски парламент през юни, Макрон е под натиск да успокои фермерите, които негодуват от нарастващите разходи и евтиния внос на храни.

Правителствата на страните от ЕС и Европейският парламент трябва да одобрят всяко търговско споразумение, постигнато от Комисията.

Със закон за "хранителния суверенитет" Франция брани фермерите си

Със закон за "хранителния суверенитет" Франция брани фермерите си

Париж отхвърля и споразумението за свободна търговия с Латинска Америка (Меркосур)