Австрия заяви в понеделник, че се стреми да привлече други страни от Европейския съюз да подкрепят съдебните й действия срещу Брюксел за определяне на инвестициите в газ и ядрена енергия като "зелени", предава Ройтерс.

В петък Виена подаде правен иск срещу включването на енергийните източници от ЕС в списъка на благоприятните за климата инвестиции, което разкри дълбоките различия между страните относно това кои енергийни източници да се използват за постигане на целите, свързани с изменението на климата.

Люксембург потвърди в понеделник, че ще се присъедини към действията на Австрия. Австрийският министър на околната среда Леоноре Гевеслер каза, че и други страни може да последват Виена, без да ги назовава.

"Намирам го за безотговорно и неразумно", каза Гевеслер за решението на ЕС.

Представител на ЕС каза, че Австрия предприема "дипломатически контакти" с потенциално заинтересовани страни.

Австрия, Германия, Люксембург, Португалия и Дания съвместно призоваха ядрената енергия да бъде изключена от правилата миналия ноември, когато ЕС все още ги изготвяше. Ирландия и Испания също предупредиха Брюксел да не определя инвестициите в газ като "зелени".

Говорител на германското министерство на околната среда каза, че страната няма да се присъедини към съдебния иск, но добави, че "е добре, че възраженията срещу регламента за таксономията сега ще бъдат разгледани от съдилищата".

Така наречената таксономия на ЕС е наръчник с правила, определящ кои инвестиции могат да бъдат обозначени като благоприятни за климата, предназначен да насочва инвеститорите към зелени проекти, които ще помогнат за постигане на целите на блока за намаляване на емисиите.

ЕП не възрази срещу вписването на газа и ядрената енергетика като екологично устойчиви

ЕП не възрази срещу вписването на газа и ядрената енергетика като екологично устойчиви

Ангажиментът на Европа по отношение на изменението на климата остава непроменен

Говорител на Европейската комисия каза, че е взела под внимание действията на Виена, но няма да коментира същността на случая.

"Таксономията на ЕС е до голяма степен фокусирана върху възобновяемите енергийни източници. Възобновяемите енергийни източници ще продължат да бъдат фокусът на зелените инвеститори и създаването на зелени финансови продукти", каза говорителят, добавяйки, че инвестициите в газ и ядрена енергия трябва да отговарят на "строги условия", за да бъдат включени.

Съдебният иск на Австрия, заведен пред Общия съд на ЕС, дава 16 аргумента защо Брюксел трябва да отмени правилата - включително, че ядрената енергия не може да изпълни изискването да "не нанася значителна вреда" на околната среда поради опасения относно радиоактивните отпадъци.

Австрийците широко се противопоставят на ядрената енергия и страната никога не е имала атомни централи.

Гевеслер каза, че е "подвеждащо" да се етикетира газа, който е изкопаемо гориво, като инвестиция в зелена енергия.

Европейската комисия предложи правилата през февруари след повече от година интензивно лобиране. Някои централни и източни страни от ЕС твърдяха, че инвестициите в газ трябва да бъдат включени, за да им помогнат да се откажат от въглищата, докато други държави, включително Франция, виждат нисковъглеродната ядрена енергия като ключова за намаляване на емисиите на парникови газове.

Екологичните организации, включително "Грийнпийс", също заведоха дела миналия месец срещу правилата, които според тях нарушават собствените закони на ЕС за климата.

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

Едва 29% подкрепят плана на ЕК за включване на изкопаемия газ и ядреното гориво в Таксономията на ЕС