След рязкото повишаване на цените на горивата в света, нови потенциални купувачи на природен газ от Европа са се обърнали към Азербайджан.

Това е съобщил министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов пред Bloomberg, пише blacksea-caspia.

Според думите му, правителства и компании от Югоизточна и Южна Европа са проявили интерес да закупят азербайджански природен газ.

"През тази година, цените на природния газ рязко нараснаха, защото ограничените потоци от Русия задълбочиха проблемите с доставките и Европа влиза в зимния сезон с най-ниското ниво на запасите си поне за последното десетилетие. Ние поддържаме контакти с действуващи и потенциални купувачи. Вероятността да се сключат нови договори за покупко-продажби в бъдеще е твърде висока", е заявил Шахбазов.

Той е отбелязал, че през декември 2020 година Азербайджан започна износ на природен газ в Европа от находището "Шах Дениз" по Южния газов коридор на стойност от 33 милиарда американски долара. "Така се свързва регионът на Каспийско море с Италия и едновременно с това, страната ни продава газ и на съседите ни - Грузия и Турция".

По думите на министъра, доставките в Италия, Гърция и България през тази година ще достигнат 6,5 милиарда кубически метра, а през 2022 година ще нараснат до 10 милиарда кубически метра годишно. Този износ на природен газ се основава на договорите, сключени през 2013 година.

Министър Шахбазов е добавил, че на Азербайджан са необходими нови споразумения за продажба на природен газ, преди да се вложат средства в увеличаване на добива. Новите възможности за доставки на природен газ ще се обсъждат в началото на следващата година на ежегодното заседание на Консултативния съвет на "Южния газов коридор" - платформата, обединяваща компании и правителства от около 20 страни.

По думите на Парвиз Шахбазов, потенциалните проекти за разработване на нови находища включват и находището "Шафаг - Асиман":

"В зависимост от европейското търсене Азербайджан ще може също така да подкрепи Транскаспийския газопровод за износ на туркменски газ на запад. За това са необходими нови договори между купувачите и продавачите."