Азербайджан има мбицията да доставя нисковъглероден водород на ЕС. Това заяви управляващият директор и партньор в "Boston Consulting Group" (BCG) Владимир Рогов пред Агенция "Тренд", съобщи агенция АSAR.

В периода до 2050 година, световните инвестиции в нисковъглероден водород ще възлизат някъде между 6 и 12 трилиона американски долара.

Според Рогов, между 300 и 700 милиона американски долара от този обем трябва да бъдат вложени още до 2030 година. По думите му, Азербайджан може да стане един от бенефициентите на водородния тренд, тъй като има своите конкурентни предимства.

Подкрепата за проектите на "зелената" енергетика в рамките на европейската програма за изгодно финансиране "REPowerEU" и нарастващият интерес на инвеститорите, също така създават благоприятни условия за бързото развитие на сектора за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и на водородния отрасъл на икономиката на страната.

ЕС инвестира във водород

ЕС инвестира във водород

Активисти възразяват срещу непрозрачния процес на ододбрение

Нисковъглеродният водород е иновационна възможност за понижаване на въглеродните емисии в отраслите, които не се поддават добре на декарбонизация, като производството на основни химикали, авиацията, стоманодобивната промишленост, морските превози и дългите магистрални автомобилни превози, която ще бъде използвана за достигане на въглеродна неутралност до 2050 година.

"За разлика от "сивия" водород, получаван от природен газ или от метан, нисковъглеродния водород се произвежда по електролизен метод с използване на електроенергия, получена от такива възобновяеми източници, като енергията на вятъра или слънцето, или от изкопаеми горива в съчетание с улавяне и съхраняване на въглерода" уточнява Рогов.