В петък Европейската комисия обяви рекордните 5,4 милиарда евро субсидии за водород, въпреки че се повдигат въпроси относно непрозрачния процес на одобрение и потенциала на зараждащата се технология за намаляване на емисиите на парникови газове в замърсяващите индустрии, пише европейската редакция на "Политико".

Субсидиите надхвърлят предишни широкомащабни трансгранични проекти, включително 3,2 милиарда евро, одобрени от Комисията за проект за батерии през 2019 г.

Решението за държавна помощ от петък поставя началото на 41 проекта в 15 държави, съсредоточени около водородната технология, в това, което е само първата от четирите очаквани вълни на одобрения на държавна помощ за водородни проекти в Европейския съюз. Очаква се да последват допълнителни вълни за декарбонизация на индустрията, инфраструктура и мобилност, с милиарди допълнителни субсидии.

Очаква се публичната подкрепа да отключи допълнителни 8,8 милиарда евро частни инвестиции, съобщиха от Европейската комисия.

"Водородът има огромен потенциал занапред. Това е незаменим компонент за диверсификацията на енергийните източници и зеления преход", каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Германия поведе натиска за паневропейската водородна инициатива с манифест, подписан от 22 държави през последните дни от нейното председателство на ЕС през 2020 г. Когато през май 2021 г. обяви 62 проекта за държавна подкрепа на стойност около 11 милиарда евро, Берлин заяви, че иска да бъде номер едно в света по отношение на водорода.

Но с големите парични инжекции идват големи противоречия - и гласове вече се оплакват, че ЕС поставя индустриалната каруца пред екологичния кон.

ЕС се надява, че водородът може да замести природния газ в силно замърсяващи сектори като производството на стомана, за да помогне за достигане на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Стратегията на Комисията RePowerEU призовава ЕС да произвежда 10 милиона тона възобновяем водород до 2030 г.

Но докато част от водорода се произвежда от зелена енергия като вятърна и слънчева енергия, много проекти произвеждат така наречения син водород чрез химическо разделяне на природен газ, който е изкопаемо гориво.

България да произвежда зелен водород в "Марица Изток" и да изнася за Германия, предложи Румен Радев

България да произвежда зелен водород в "Марица Изток" и да изнася за Германия, предложи Румен Радев

В България вече има компании, които имат опит технологично да заменят изкопаемите горива с водород