България заема второ място по брой проверки, извършени от Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) през миналата година. Според годишния доклад на ОЛАФ, представен днес, в България са били извършени 14 проверки. В резултат на пет от тези случаи са били издадени препоръки за последващи действия,

Най-многобройни са били проверките в Румъния, където са извършени 16 проверки, и по 10 от тях са били издадени препоръки заради открити нередности.

През миналата година ОЛАФ е приключила общо 265 проверки в страните от ЕС и други държави, в които се изпълняват проекти с европейски средства. Също така са започнати 190 нови разследвания. ОЛАФ е издал препоръки за възстановяване на 1,04 милиарда евро и е предотвратил злоупотреба с 209,4 милиона евро.

Сред вътрешните разследвания най-многобройни са тези, свързани с дейността на служители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската служба за външна дейност. Повечето от тези случаи са завършили с препоръка на ОЛАФ за по-нататъшни действия.

Миналата година ОЛАФ е участвала и в проверки на съмнения за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия и Беларус заради военното нападение срещу Украйна. Европейската служба е проверила също данни за тайни търговски споразумения, манипулиране на процедури по обществени поръчки, съмнения за конфликт на интереси, подправени фактури, укриване на мита и контрабанда.

Северна Македония трябва да върне 2.2 милиона евро от програма Еразъм+

Северна Македония трябва да върне 2.2 милиона евро от програма Еразъм+

Средствата са използвани неправомерно, посочват от ОЛАФ