Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоява Република Северна Македония да върне 2.2 милиона евро, използвани неправомерно по програма Еразъм+ в периода от 2016 до 2018 г. Това съобщи БТА по данни от днешната пресконференция на директорът на Националната агенция за европейски образователни програми и мобилност Марко Георгиевски.

Писмото с искане за възстановяване на сумата е изготвено от Главна дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" на Европейската комисия. То е пристигнало в Националната агенция на 30 ноември 2023 г. Георгиевски съобщи, че този месец решението стана окончателно.

"Заедно с правителството се опитваме, чрез интензивна комуникация и в координация със съответните европейски институции да намерим най-подходящото решение как да осъществим връщане на сумата и как в бъдеще да не се повтарят такива случаи", добави директорът на агенцията.

Георгиевски отказа да даде допълнителна информация под предлог, че в Прокуратурата за организирана престъпност и корупция в Северна Македония по случая се води досъдебно производство.

САЩ санкционира за корупция бивш спецпрокурор на Северна Македония

САЩ санкционира за корупция бивш спецпрокурор на Северна Македония

Санкции са наложени и на настоящ македонски кмет и бивш кмет от Косов