Балтийските държави ще се опитат да спрат вноса на втечнен газ от Русия, заяви литовският министър на енергетиката Дайниус Крейвис, съобщи Би Би Си.

"Постигнахме консенсус, че в трите балтийски държави не трябва да се внася втечнен газ. Това, както казах, е решение на трите балтийски държави, тъй като няма европейски санкции за втечнения газ", каза той. - Позицията на Латвия също е подобна, така че ще търсим общи решения за това как да продължим напред.

Втечненият газ, за разлика от природния газ (ВПГ), не е обект на санкции. Според съобщенията руските износители са увеличили повече от два пъти продажбите си на втечнен нефт в балтийските държави през миналата година.

В края на миналата година във Финландия пристигна плаващ терминал за втечнен природен газ, който да замени руските доставки на газ по тръбопроводи.

Русия спря доставките на природен газ за Финландия през май 2022 г., след като страната отказа да плаща в рубли. Москва наложи мярката на клиенти от "недружелюбни държави", за да заобиколи западните санкции, наложени в отговор на нахлуването в Украйна.

За да компенсира дефицита и да се отърве от зависимостта си от руския газ, Финландия подписа 10-годишен договор за наем на терминал за втечнен природен газ с американска компания. Разходите за наемане на плавателния съд са около 126 000 евро на ден.