Кипърското правителство се отказа от непопулярния законопроект за въвеждане на данък върху банковите депозити, предадоха информационните агенции.

Завърши заседанието на кабинета, на което се обсъждаха мерките за изход от кризата.Съобщава се, че министрите ще разгледат нов план за спасяване на икономиката.

Новите мерки бяха обсъдени днес от лидерите на политическите партии с президента Никос Анастасиадис. След като кабинетът се произнесе, те ще бъдат подложени на гласуване в парламента. Очаква се това да стане още днес.

Властите в Кипър възнамеряват да създадат държавен инвестиционен фонд за набиране на средства, необходими по условие, за да може  страната да получи финансова помощ от 10 милиарда евро от ЕС и МВФ. Фондът трябва да набере близо 6 милиарда евро, за да бъде отпусната на страната финансовата помощ.
Това трябва да стане до понеделник

Не се съобщават подробности за новия план, но е твърде вероятно той да включва преработен вариант на данъка върху влоговете. Работят само банкоматите.

Ако властите не овладеят ситуацията, страната е заплашена от финансов крах и излизане от еврозоната.

На фона на колебливото поведение на власти по тношение на антикризисните мерки рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Кипър с една степен - от „ССС+" до  „ССС".

Идеята за облагане с данък на банковите депозити предизвика вълна от недоволство в кипърското общество. Еднократният налог беше сочен като задължителна мярка за получаване на финансова помощ от европейските партньори.

Банките в страната са затворени от събота, за да не се стигне до масово изтегляне на влоговете.

Междувременно най-голямата кредитна институция - Банката на Кипър, предупреди, че икономиката на островната държава е „на ръба" и тя се нуждае от незабавна финансова помощ от Европа.

„Следващата стъпка може да бъде спасение или  унищожение." - са казва в изявление на банката.

В кипърските банки  има около 100 милиона вложения на български граждани