Средствата по Европейския спасителен фонд (EFSF) би трябвало да се използват по-ефективно. Това заявява шефът на Европейската комисия - Жоза Мануел Барозу в интервю за немския вестник Sueddeutsche Zeitung.

Тези средства би трябвало да се използват по-ефективно и ние изследваме множество опции относно работата на EFSF фонда, подчерта той, но отказа да даде детайли.

Шефът на Еврогрупата посочи като начин за подкрепа на ЕС и Еврозоната "евентуален" нов договор в Съюза, но по думите му това "не може да бъде незабавния отговор на настоящата криза. „В противен случай, ние отлагаме спасителните мерки", категоричен е Барозу.

Припомняме, вчера германският Бундестаг гласува с голямо мнозинство увеличаване на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSE), от който се отпускат нисколихвени заеми за страни от Еврозоната със затруднения. Така размерът на Европейския спасителен фонд (EFSF) се увеличава от 290 на 440 милиарда евро. Одобрени бяха промените за по-големи правомощия на фонда.Новият размер на участието на Германия в EFSF фонда вече става 211 милиарда евро.

Той отбеляза, че Европа би била "убедителна, само ако ние имаме силни институции". Според него правителствата би трябвало да се учат и да разберат, че те "трябва да редуцират своите дефицит", информира money.bg.

Барозу каза, че в идващите няколко седмици ЕК ще направи предложения за по-координирана икономическа политика, не само за 17-те страни-членки на Еврозоната, но и за всичките 27 страни от ЕС.