Времето на фосилните горива изтича и преминаването към други енергийни източници е неизбежно. Това заяви нидерландският евродепутат от групата на Зелените Бас Ейкхаут. Той бе гост-лектор в ЕП на медиен семинар за журналисти от осем европейски страни.

Ейкхаут е виден защитник на т.нар. Зелена сделка. По думите му Европа прави много за околната среда, а Зелената сделка е добра и нужна на Европа. Евродепутатът посочи, че намаляването на вредните емисии с 50% в следващите години ще се отрази позитивно на европейските граждани.

Ейкхауст разгледа темата за зелената сделка и през призмата на икономиката, с предупреждението, че ако Европа се забави твърде много с преминаването към алтернативни източници на енергия, то тогава Китай ще дръпне бързо в производството на електрически автомобили.

Той подчерта, че войната в Украйна е откроила уязвимостта на Европа, ако Съюзът не е единен. Задача номер едно е Русия да бъде изгонена от украинска територия, а войната в Украйна оказва и огромно негативно влияние върху околната среда, каза още Бас Ейкхаут.

Г-7 се споразумяха за ускоряване на прехода към зелена енергия

Г-7 се споразумяха за ускоряване на прехода към зелена енергия

Основна цел е увеличението на електричеството, генерирано от възобновяеми енергийни източници