Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предложи на британския премиер Борис Джонсън да се създаде алтернатива на китайската икономическа инициатива " Един пояс, един път". Това съобщи АП.

"Говорихме за Китай и конкуренцията, в която участват, с инициативата "Един пояс, един път". Предложих по същество да имаме подобна инициатива, идваща от демокрациите, помагайки на обществата по света, които наистина се нуждаят от нея ", каза Байдън.

Италия стана първата страна от Г-7, част от "Един пояс, един път" на Китай

Италия стана първата страна от Г-7, част от "Един пояс, един път" на Китай

Италия все по-често поглежда на Изток

На 24 март Байдън проведе телефонни разговори с британския премиер Джонсън. Той е един от първите държавни и правителствени глави, с които Байдън се е обадил след встъпването си в длъжност.

Както отбеляза британският премиер, той очаква с нетърпение възможността да "укрепи дългогодишното партньорство" на двете страни.

"Един пояс, един път" е предложение, представено през 2010 г. от Китай за съвместните проекти на "Икономически пояс на пътя на коприната" и "Морския път на коприната от XXI век".

За Байдън Русия е част от проблема, а не от решението

За Байдън Русия е част от проблема, а не от решението

В последната седмица Мартин Табаков вижда индикации, че новата администрация в Белия дом ревизира "британската” си политика на САЩ спрямо Азия