Президентът на САЩ Джо Байдън и републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти ще се срещнат лично в понеделник, за да продължат преговорите за избягване на дефолт след 1 юни, съобщава АП.

Лидерите разговаряха по телефона в неделя, когато президентът се прибра у дома с Air Force One след срещата на Г-7 в Япония. Маккарти каза пред репортери в Капитолия, че разговорът е бил продуктивен и че преговорите ще бъдат подновени по-късно през деня.

"Мисля, че можем да разрешим някои от тези проблеми, ако той разбере какво търсим. Но аз бях много ясен от самото начало. Трябва да похарчим по-малко пари, отколкото похарчихме миналата година", отсече той.

Байдън каза на пресконференция в Хирошима, че републиканците в Камарата на представителите трябва да се откажат от своите крайни позиции и че няма да има споразумение за предотвратяване на катастрофален фалит само при техните условия.

САЩ са все още далече от сделка за дълга

САЩ са все още далече от сделка за дълга

Не е ясно дали и в неделя ще има среща

Припомняме, че администрацията на президента и републиканците в Конгреса към неделя все още имаха неразрешени въпроси относно повишаването на тавана на федералния дълг от 31,4 трилиона долара.

И двете страни определиха предложенията на другата като твърде крайни. 

Длъжностните лица не се срещнаха в събота, след като две срещи приключиха в петък без напредък, а преговарящите казаха, че не са сигурни кога ще се проведат нови преговори.

Остават по-малко от две седмици преди 1 юни, когато Министерството на финансите на САЩ предупреди, че федералното правителство може да не е в състояние да плати всичките си дългове. Това би предизвикало неизпълнение, което може да причини хаос на финансовите пазари и скок на лихвените проценти.

Байдън и Конгресът все още без сделка за дълга

Байдън и Конгресът все още без сделка за дълга

Трябва да се намери решение до 1 юни

Байдън и републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти са се съгласили, че всяко бюджетно споразумение ще трябва да бъде двупартийно и обвини републиканците, че предлагат предложения твърде надясно, за да минат в Конгреса.

В изявлението от събота вечерта се казва, че екипът на Байдън е готов да се срещне по всяко време. Байдън каза, че все още вярва, че дефолтът може да бъде избегнат.