Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди с германския канцлер Ангела Меркел в Рим усилията Русия да не манипулира потоците от природен газ с политически цели. Това съобщиха от Белия дом в събота, цитирани от "Ройтерс".

По-рано в събота данни от германски оператор показаха, че изпомпването на природен газ в Европа по тръбопровода Ямал - Европа е било прекратено и е започнало реверсиране на газа в обратно направление.

Руският "Газпром" заяви, че изискванията на европейските клиенти за природен газ са изпълнени в събота.

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

ЕК да провери за манипулация на пазара, а "Газпром" успокоява ЕС, че може да му достави газ за зимата

Потоците за износ на руски газ се наблюдават внимателно в момент, когато цените на газа в Европа се покачват, докато световната икономика се възстановява от пандемията, а запасите остават ниски.

"Газпром" беше обвинен от Международната агенция по енергетика и някои европейски законодатели, че не прави достатъчно, за да увеличи доставките на природен газ за Европа. Руската компания заяви, че изпълнява своите договорни задължения.

Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел коментира в четвъртък, че Молдова е жертва на усилията на Русия да използва природен газ като оръжие, за ​​да тормози своя по-малък съсед, въпреки че не предостави подробности.

Договорът за газ на Молдова с руската "Газпром" изтече в края на септември и не успяха да се споразумеят за нова цена, като Кишинев се възпротиви на предложението на "Газпром" да удвои цената, която Молдова плащаше преди.

Кремъл отрече руската компания да използва газовите преговори с Кишинев, за да се опита да извлече политически отстъпки, но върховният представител на ЕС за външната политика Борел отхвърли този аргумент.

Молдова и „Газпром“ все пак се разбраха за газовите доставки

Молдова и „Газпром“ все пак се разбраха за газовите доставки

Формулата за ценообразуване е предложена от молдовската страна...