Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в събота законопроекта, който предотврати частично затваряне на правителството.

Това се казва в изявление на Белия дом, цитирано от "Ройтерс".

Припомняме, че Сенатът на САЩ в петък одобри законодателството за разходите за няколко правителствени агенции само часове преди да изтече текущото финансиране.

"В петък сенаторите приеха пакет от шест законопроекта за частично финансиране на редица правителствени агенции до края на фискалната 2024 г., като изпратиха документа на президента Байдън за разглеждане", се казва в съобщението.

Седемдесет и пет сенатори гласуваха "за", а 22-ма бяха против.

Пакетът от шест законопроекта ще осигури над 460 млрд. долара за финансиране на правителствените агенции, по-конкретно на министерствата на ветераните, земеделието, вътрешните работи, транспорта, жилищното строителство и градското развитие, правосъдието, търговията и енергетиката.

По-рано в събота Сенатът проведе процедурно гласуване по пакета. В подкрепа на приемането бяха 63 сенатори, а 35 бяха против.

Законопроектите бяха приети след дълги и разгорещени дискусии на сенаторите. Изданието напомня, че приетият пакет "е само първият от два пакета законопроекти за разходите, които Конгресът работи да приеме".

Камарата на представителите прие временното финансиране

Камарата на представителите прие временното финансиране

Тъй като времето изтича, а крайният срок е петък

Законодателите имат срок до 22 март да приемат останалите шест законопроекта за целогодишно финансиране, които засягат агенции като министерствата на отбраната, вътрешната сигурност, здравеопазването и човешките ресурси. По тях, според законодателите, "може да се окаже още по-трудно да се постигне двупартийно споразумение".

Сегашните временни ограничения на финансирането на федералното правителство за различните агенции трябваше да изтекат на 1 и 8 март. Новата инициатива ги удължава съответно до 8 и 22 март, като дава на законодателите допълнително време да приключат работата по пълния годишен бюджет.