Сенатът на САЩ одобри пакет от законопроекти за частично финансиране на правителството за финансовата 2024 година, съобщава The Hill.

"В петък сенаторите приеха пакет от шест законопроекта за частично финансиране на редица правителствени агенции до края на фискалната 2024 г., като изпратиха документа на президента Байдън за разглеждане", се казва в доклада.

Седемдесет и пет сенатори гласуваха "за", а 22-ма бяха против.

Пакетът от шест законопроекта ще осигури над 460 млрд. долара за финансиране на правителствените агенции, по-конкретно на министерствата на ветераните, земеделието, вътрешните работи, транспорта, жилищното строителство и градското развитие, правосъдието, търговията и енергетиката.

По-рано в събота Сенатът проведе процедурно гласуване по пакета. В подкрепа на приемането на пакета се изказаха 63 сенатори, а 35 бяха против.

Законопроектите бяха приети след дълги и разгорещени дискусии на сенаторите. Изданието напомня, че приетият пакет "е само първият от два пакета законопроекти за разходите, които Конгресът работи да приеме".

Законодателите имат срок до 22 март да приемат останалите шест законопроекта за целогодишно финансиране, които засягат агенции като министерствата на отбраната, вътрешната сигурност, здравеопазването и човешките ресурси. По тях, според законодателите, "може да се окаже още по-трудно да се постигне двупартийно споразумение".

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

Миналата неделя лидерите на Конгреса на САЩ представиха двупартийни законопроекти за финансиране на част от правителствените агенции, за да предотвратят надвисналата заплаха от спиране на работата по-малко от седмица преди крайния срок.

В началото на март президентът на САЩ Джо Байдън подписа временен бюджет за правителството, с който ще се избегнат прекъсвания на финансирането и спиране на работата.

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври

Законопроектът беше подкрепен преди това и от двете камари на Конгреса на САЩ.

Сегашните временни ограничения на финансирането на федералното правителство за различните агенции трябваше да изтекат на 1 и 8 март. Новата инициатива ги удължава съответно до 8 и 22 март, като дава на законодателите допълнително време да приключат работата по пълния годишен бюджет.