Президентът Джо Байдън обяви в сряда предложено ново икономическо партньорство на САЩ с Латинска Америка, насочено към противодействие на нарастващото влияние на Китай на регионалната среща на върха, помрачена от раздори и пренебрегнати страни, предава Ройтерс.

Тази година САЩ са домакин на срещата на американските страни, която се провежда в Лос Анджелис. Байдън се опита да увери събралите се лидери в ангажимента на администрацията му към региона, въпреки настойчивите опасения, че Вашингтон все още се опитва да диктува политиката си на по-бедните си южни съседи.

Броят на присъстващите държавни и правителствени ръководители беше намален до 21, след като Байдън изключи Куба, Венецуела и Никарагуа, което накара мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и няколко други лидери да не пристигнат.

"Трябва да инвестираме, за да гарантираме, че нашата търговия е устойчива и отговорна в създаването на вериги за доставки, които са по-здрави, по-сигурни и по-устойчиви", каза Байдън на гала церемонията по откриването.

Байдън се стреми да представи на страните от Латинска Америка алтернатива на Китай, като призовава за засилено икономическо участие на САЩ, включително повече инвестиции и надграждане на съществуващите търговски сделки.

Въпреки това, неговата инициатива "Партньорство на Америка за икономически просперитет", което все още изглежда е в процес на създаване, не предлага тарифни облекчения и, според висш служител на администрацията, първоначално ще се съсредоточи върху "партньори с еднакво мислене", които вече имат търговски споразумения със САЩ. Очаква се преговорите по тази инициатива да започнат в началото на есента, добави служителят.

Байдън очерта плана си, откривайки срещата на върха, която беше замислена като платформа за демонстриране на лидерството на САЩ в съживяването на латиноамериканските икономики и справянето с рекордните нива на незаконна миграция на границата между САЩ и Мексико.

Но неговата програма беше подкопана от частичния бойкот от страна на лидери, недоволни от решението на Вашингтон да отстрани от форума основните си леви антагонисти в региона.

Американската администрация се надява, че срещата на върха и паралелното събиране на бизнес лидери могат да проправят пътя за по-голямо сътрудничество, тъй като правителствата, които се борят с по-високата инфлация, работят, за оптимизиране на веригите за доставки, разтегнати от пандемията COVID-19 и да ги приближат към Западното полукълбо.

Байдън също използва речта си, за да разпространи декларация на срещата на върха относно миграцията, която ще бъде представена в петък, като я нарече "революционен, интегриран нов подход" със споделена отговорност в цялото Западно полукълбо, за която на този етап са известни малко подробности.

Планът на САЩ също така предлага да се съживи Междуамериканската банка за развитие и да се създадат работни места за чиста енергия

Китай изпревари Съединените щати по отношение на търговията в големи части от Латинска Америка, след като Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., показват данни, обобщени от Ройтерс.

Анализът показва, че с изключение на Мексико, най-големият търговски партньор на САЩ, Китай е изпреварил Съединените щати в Латинска Америка и е увеличил предимството си от миналата година.

При Байдън Китай увеличи търговското си предимство в голяма част от Латинска Америка

При Байдън Китай увеличи търговското си предимство в голяма част от Латинска Америка

Вашингтон много говори, а Китай има реални пари

Дипломатическото напрежение се разрази тази седмица, когато Вашингтон реши да не кани трите държави - Куба, Венецуела и Никарагуа, които според него нарушават правата на човека и демократичните ценности.

Недоволен от това развитие, мексиканският президент Лопес Обрадор каза, че няма да присъства, подчертавайки регионалните разделения.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери, че изборът на някои лидери да не присъстват отразява техните собствени "идиосинкратични решения" и че "съществената работа все пак ще бъде свършена".

Кубинският президент Мигел Диас-Канел каза, че на Съединените щати им липсва "морален авторитет" да изнасят лекции за демокрацията и благодари на Лопес Обрадор за неговата "солидарност".

Лидерите на Гватемала и Хондурас, две от страните, които изпращат най-много мигранти в Съединените щати, също останаха у дома, повдигайки въпроси относно значението на предстоящата съвместна декларация за миграцията.

Все пак лидери от повече от 20 държави, включително Канада, Бразилия и Аржентина, присъстват на срещата на върха, чийто домакин за първи път от 1994 година са Съединените щати. Тогава те бяха домакин на учредителната конференция.

Великобритания и Мексико започнаха разговори за свободна търговия

Великобритания и Мексико започнаха разговори за свободна търговия

Търговските отношения на Великобритания с Мексико в момента са на стойност над 4 милиарда паунда