Великобритания заяви в петък, че започва преговори за споразумение за свободна търговия с Мексико, информира Агенция Ройтерс. Обединеното Кралство се стреми да добави услуги към настоящото си споразумение, както и да се стреми да увеличи търговията във финансовия и цифровия сектор.

Великобритания и Мексико се договориха за продължаващо търговско споразумение, преди Великобритания да напусне сферата на Европейския съюз, но това споразумение се основава на търговско споразумение между ЕС и Мексико, договорено преди повече от 20 години.

Споразумението за свободна търговия с Мексико също би засилило външната политика на Великобритания към Индо-Тихоокеанския регион. Мексико е член на Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), към което Великобритания иска да се присъедини.

Зоната за свободна търговия, създадена през 2018 г., сега се състои от Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Търговските отношения на Великобритания с Мексико в момента са на стойност над 4 милиарда паунда (5 милиарда долара), съобщи министерството на търговията.

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Това е най-големият спад в стандарта на живот на британците от 70 години