Бедността се увеличава в Русия с най-бързите темпове от мрачните дни на финансовата и политическата криза през 1990-те години, предупреди Световната банка, цитирана от „Асошиейтед прес”.  

Организацията, която намали прогнозите си за икономическия растеж, обяви, че 20,3 млн. души през тази година се очаква да живеят на или под официалното ниво на бедността от 9662 рубли (142 долара) на месец.

През миналия месец руската статистическа служба обяви, че броят на хората, които официално живеят в бедност, са се увеличили с близо 20% през 2015 г. до 19,2 млн. – около 13 на сто от населението.

„Прогнозираното увеличение през 2016 г. ще върне равнището на бедност до нивото ѝ от 2007 г., отменяйки натрупаните положителни моменти за близо десетилетие. То ще представлява най-голямото увеличение в равнището на бедността от кризата през 1998-1999 г., което значително надхвърля увеличението, наблюдавано по време на световната финансова криза през 2008 г.”, се посочва в доклада, като се добавя, че правителството има малко пари за харчене за борба с бедността.

Световната банка прогнозира, че руската икономика ще се свие с 1,9% тази година, тъй като страда от спада на цените на петрола и международните санкции. Това е значително по-лошо в сравнение с последната прогноза на банката за свиване с 0,7 на сто, направена през декември, както и прогнозата на МВФ през януари за свиване с 1 процент.

Главният икономист на Световната банка за Русия даде висока оценка на Руската централна банка за ограничаването на инфлацията, но предупреди за продължаващия натиск върху държавните финанси.  

Новият доклад на Световната банка се основава на средни цени на петрола от 37 долара за барел за 2016 г., а не 49 долара, използвани в доклада през декември. Петролът се търгува малко под 39 долара за барел във вторник следобед.