Беларус поиска кредит от Международния валутен фонд за поддържане на стабилността и икономическия растеж.

Това гласи съобщение на Централната банка на републиката, цитирано от БиБиСи.

Обемът на кредита зависи от решението на Международния валутен фонд, заявява прессекретаря на беларуската банка Михаил Журавович.

По данни на агенция Интерфакс стойността на искания кредит е 2 милиарда долара.

Според информация на друг източник от Централната Банка Анатолий Дроздов, Минск разглежда и възможността да поиска и други заеми от търговски банки и чужди правителства.

Целта на всички тези кредити и заеми е да се постави преграда на сигурност срещу световната финансова криза икономиката на Беларус да продължи да работи.

През 90-те години Международния валутен фонд предостави кредит на стойност от 270 милиона долара.

В последствие фондът се отказа да помага на Минск, тъй като управляващите отказаха да проведат пазарна реформа с наблюдение от страна на специалисти от фонда.

През 2000 година белоруските власти публично обявиха, че се отказват от всякаква помощ от страна на международния валутен фонд.

В Беларус, като бивша съветска република, все още не са въведени основни механизми на пазарната икономика, планът за приватизация бе отново отложен, а държавата запазва контролните си функции във всяка сфера.

Неотдавна правителството прогнозира до края на годината инфлацията да достигне 14%. Финансовите резерви на страната по различни оценки възлизат от 4.1 до 4.9 милиарда долара. По данни на анализатори, те покриват около 40% от външния дълг на страната.
По-рано за даване на двумилиарден кредит на Минск се изказа и министърът на Русия Алексей Кудрин.

Беларус беше с наложени санкции от ЕС заради незачитане на правата на човека и свободата на словото в страната. Последните проведени избори в страната бяха обявени от западните наблюдатели за несъответстващи на международните стандарти.

Миналата седмица ЕС отмени забраната за пътуване на президента Александър Лукашенко на територията на съюза.

Във връзка със световната финансова риза към Международния валутен фонд се обърнаха вече няколко страни, сред които Исландия, Украйна, Сърбия.