Беларус е преустановила износа на леки петролни продукти за европейските страни. Това обяви заместник-председателят на Беларуската петролна компания Сергей Гриб, цитиран от агенция БЕЛТА.

"Към момента (договорните задължения) са преустановени, докато не бъде решен въпросът с руския петрол", отбеляза Гриб.

Минск ограничи износа на руски нефтени продукти заради качеството

Минск ограничи износа на руски нефтени продукти заради качеството

Очакват до вторник да се нормализира ситуацията

По думите му чрез намаляване на обема на износа Беларуската петролна компания се надява да осигури на вътрешния пазар необходимото количество гориво. Също така от компанията разчитат да намерят начин за избягване на санкции за нарушаване на условията на договорите с купувачи от Полша, от Украйна и от прибалтийските страни.

По-рано концернът "Белнефтехим", в състава на който влизат петролни рафинерии, обяви временно ограничаване на доставките на леки петролни продукти (бензин, керосин и дизелово гориво) за Европа поради лошото качество на руския петрол, постъпващ в беларуския участък на петролопровода "Дружба".

Руската компания "Транснефт" потвърди проблемите с качеството и обеща да поправи ситуацията. Днес Минск поиска официална среща с Русия за обсъждане на компенсации за щети, нанесени на оборудването на беларуските рафинерии.

Преди това президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че участъкът от петролопровода "Дружба, който преминава през територията на страната, може да бъде затворен за ремонт, въпреки че през него се транспортира руски петрол.