Задачата за изграждане на беларуска пристанищна инфраструктура и флот на руска територия може да бъде решена за 2-3 години. Това заяви в неделя посланикът на Беларус в Руската федерация Дмитрий Крутой, цитиран от "Интерфакс".

"Четирите основни маршрута, които бяха обсъдени от лидерите на нашите страни на последната среща, са, разбира се, балтийските пристанища като наш основен маршрут. Най-важната посока е Мурманск, северният морски път. Успоредно с това обмисляме възможност за участие в програмата за изграждане на ядрен флот, който ще осигури подходяща навигация в трудни метеорологични условия", каза Крутой за телевизия ОНТ.

Беларус приема като атака заплахите срещу съюзниците си

Беларус приема като атака заплахите срещу съюзниците си

"Нападение срещу която и да е съюзна с нас държава ще се счита за нападение срещу Република Беларус", обявиха военните

"Защо тази тема ще се развихри в близко бъдеще, както казват нашите транспортни работници? Интересът на същия Китай. Китай, от своя страна, сега много активно тества както примера на Мурманск, така и примера на Архангелск и други пристанища по северния морски път. Виждаме как всяка година броят на заявките за превоз на стоки до Китай по този маршрут се увеличава няколко пъти. Разбира се, това се дължи на геополитиката, ситуацията в Червено море, Суецкият канал", отбеляза дипломатът.

Друг важен маршрут според него е Далечният изток.

"Ние също не отчитаме далекоизточните пристанища, добави той. Четвъртият е север и юг. Днес имаме 20 пристанища, отлични перспективи не само за класически претоварване на нашите товари, но и за влизане в тези проекти с инвестиционен портфейл. Когато имаме собствен флот, ще имаме и собствени кораби, няма да зависим нито от западната инфраструктура, нито от инфраструктурата на неприятелски страни. Ние ще бъдем собственици на цялата пълноценна инфраструктура, ние ще можем самостоятелно да регулираме икономиката на тези логистични разходи. Това е максимална задача. Мисля, че това ще бъде решено през следващите 2-3 години", обобщи беларуският посланик.

Русия няма да разполага ядрени оръжия другаде, освен в Беларус

Русия няма да разполага ядрени оръжия другаде, освен в Беларус

Сергей Рябков порица САЩ за това, че са включили в ядрените мисии на НАТО "свободните от ядрени оръжия" европейски държави