Властите в Беларус, в съответствие с новата си Военна доктрина, ще считат атака срещу своите съюзници като атака на своя територия. Това заяви в неделя началникът на информационно-аналитичния отдел на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Артьом Буторин, цитиран от STV.

"Нападение срещу която и да е съюзна с нас държава ще се счита за нападение срещу Република Беларус", отбеляза представителят на Генералния щаб на въоръжените сили.

Според Буторин, отделна глава ще обедини всички онези разпоредби, които в момента са залегнали в международни договори, които сме ратифицирали с нашите съюзници, включително в рамките на международни организации. Във Военната доктрина е разписано нашето отношение към това как гледаме на нашия съюз с нашите стратегически партньори", поясни Буторин.

Освен това, информира той, "тази глава ще установи основите на нашето отношение към мироопазващите дейности под егидата на международните организации за сигурност като ООН и ОДКБ", обясни началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус.

Лукашенко се натиска да участва в мирните преговори за Украйна

Лукашенко се натиска да участва в мирните преговори за Украйна

Само Минск помагал на Путин в неговата агресия

Припомняме, че Беларус е известен съюзник на Русия. Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва - ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Подкрепата му за войната в Украйна го изхвърли от редица организации. 

Минск бе критикуван и за депортацията на украинчета. 

Бяха наложени и санкции. 

САЩ затягат санкциите срещу Беларус

САЩ затягат санкциите срещу Беларус

Причината е подкрепата за руската агресия в Украйна