Изправена пред все по задълбочаващата се икономическа криза, Беларус разчита на помощта на Международния валутен фонд. Бившата съветска репулика от 17 години е управлявана от желязната ръка на Александър Лукашенко.

Минск се надява на един кредит от почти 8 милиарда долара за излизане от кризата. В момента инфлацията в страната надминава 20% от началото на годината, като се очаква, че до края на 2011 може да достигне 75% в сравнение с 2010.

Според френското издание „Куриер интернасионал”, цената на захарта в страната се е вдигнала с 40%. В източната част на Беларус, в магазин за хранителни стоки клиентите за разграбили тон захар за по малко от 20 секунди, допълва вестникът. Цената на агоривата също е скочила с 20%.

Почти изцяло изолирана от международната сцена, след насилствените репресии над опозицията, Беларус няма много възможности за маневриране. Противниците на режима на Лукашенко, се надяват, че Международния валутен фонд ще държи сметка на режима за незачитането на правата на човека в страната.

"Без кредит, ако не бъдат освободени всички политически затворници, ето това трябва да поставят като условие от Международния валутен фонд на нашето правителство” твърдят противниците на режима.