Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че се отнася положително към предложението относно участието на немски компании в проекта „Южен поток", съобщава РИА Новости.

Това стана ясно по време на среща с премиера на Руската федерация Владимир Путин, който заяви, че „немски енергийни компании са проявили желание да се присъединят към изграждането на проекта".

Искам да знам мнението ви по въпроса, обърнал се Путин към Берлускони.

Италианският премиер отвърнал, че „Южен поток" е най-големият проект, към който страната му се е присъединявала.

Що се отнася до участието на други страни, в частност до участието на немски компании, аз нямам нищо против, подчерта още той.

Ние ще продължим да работим над проекта и участието на тези компании по никакъв начин не нарушава плановете на други компании, реализиращи подобни проекти в този регион и или други региони на света. Това обаче безспорно ще повиши енергийните възможности и енергийната стабилност в Европа, заяви Владимир Путин.

По думите му в интерес на германските компании и Румъния е възможността да участват в строителството на газопровода, по който руският газ ще достига до Европа, преминавайки през акваторията на Черно море.

Газопроводът „Южен поток", чиято дължина е 900 километра, започва от Джубга, Русия и преминава по дъното на Черно море до Варна.

На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

Предвижда се по газопровода да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, като до 2015 г. по него се очаква да преминават около 35% от общия обем на руските газови доставки за Европа.