Германските пивовари предупредиха за рязко поскъпване на бирата, като цените вероятно ще се повишат с 30%. Това съобщи сп. "Шпигел", като се позовава на Холгер Айхел, генерален директор на Германската асоциация на пивоварите, и Щефан Фриче, вицепрезидент на Асоциацията на пивоварите в Берлин и Бранденбург.

"Увеличаването на разходите преминава всички граници. Цените са извън контрол. Никога не сме преживявали подобно нещо!" - каза той. Според него в момента пивоварите са изправени пред "огромен ценови натиск".

Всяка година в Германия се събират средно около 38 000 тона хмел. 85 % от общата реколта идва от най-голямата в света плантация Халертау в центъра на провинция Бавария в южната част на Германия. С повече от 1100 хмелови насаждения на площ от 15 400 хектара насажденията дават всяка година около една четвърт от хмела, произвеждан в света.

Повишаването на цената на бирата се дължи на поскъпването на суровините, необходими за производството. В сравнение с миналата година цената на електроенергията е нараснала с 250%. Пивоварният малц е поскъпнал със 70%, а европалетите - със 150%.

"До края на годината цените на бирата може да се повишат с 30%", казва Фриче.

Асоциацията на германските пивовари се състои от 1400 германски пивоварни, които произвеждат под 6000 марки. По-голямата част от тях - 70 % - са съсредоточени в трите федерални провинции: 600 в Бавария, 200 в Баден-Вюртемберг и 150 в Северен Рейн-Вестфалия.