Китай спечели битката за изкуствен интелект срещу САЩ и е напът да постигне световно господство благодарение на технологичния си напредък. Това заяви бившият софтуерен директор на Пентагона Никола Чайлан пред "Файненшъл таймс".

Китай, чиято икономика е втората по големина в света, вероятно до десетилетие ще доминира в много от ключовите нововъзникващи технологии, по-конкретно изкуствения интелект, синтетичната биология и генетиката, сочат оценките на западното разузнаване.

Чайлан, който подаде оставка в знак на протест срещу бавния темп на технологична трансформация в американската армия, подчерта, че невъзможността за реакция излага Съединените щати на риск.

САЩ водят в гонката за изкуствен интелект

САЩ водят в гонката за изкуствен интелект

Китай е втори, а ЕС е трети

Според него до 15-20 години Вашингтон няма да има конкурентни шансове за борба срещу Пекин.

Той заяви, че Китай вече има нагласата в бъдеще да доминира над света, налагайки контрол върху всичко - от медиите до геополитиката.

За изоставането на САЩ Чалан упрекна бавното въвеждане на иновациите, нежеланието на американски компании като Google да работят с държавата в сферата на изкуствения интелект, както и обширните етични дебати относно тази технология.

За разлика от САЩ, по негови думи китайските компании са задължени да работят с правителството и да правят "огромни инвестиции" в технологията на изкуствения интелект без оглед на етиката.

Чайлан посочи, че киберзащитата на САЩ в някои правителствени ведомства е "на ниво детска градина".

Китай инвестира милиарди, за да изпревари САЩ по суперкомпютри

Китай инвестира милиарди, за да изпревари САЩ по суперкомпютри

Целта на Китай е да излезе на първо място в класацията TOP500