САЩ водят пред съперниците си в разработването и използването на изкуствен интелект. Китай бързо застига американците, а Европейският съюз изостава, сочи ново проучване, цитирано от АФП.

Изследването е на Фондацията за информационни технологии и иновации. Направена е оценка на изкуствения интелект с използване на 30 различни метрични показателя, включително човешки талант, проучвателна дейност, търговско развитие и инвестиции в хардуер и софтуер.

ЕС дава над 11 млн. евро за суперкомпютри в България

ЕС дава над 11 млн. евро за суперкомпютри в България

Системата ще бъде разположена в София Тех Парк

САЩ водят с общо 44,6 точки в скала от 100 точки. Китай е втори с 32 точки и Европейският съюз е с 23,3 точки, се посочва в изследването, което се базира на данни от 2020 г.

Изследователите са установили, че САЩ водят в ключови сфери като инвестиции в стартъпи и финансиране за изследвания и развитие.

Но Китай е положил огромни усилия в няколко сфери и миналата година е притежавал повечето от 500-те най-мощни суперкомпютъра в сравнение с друга държава по света. Азиатската държава има 214 суперкомпютъра, САЩ имат 113, а ЕС - 91.

"Китайското правителство направи изкуствения интелект топ приоритет и резултатите показват", коментира Даниел Кастро, директор на института Център за иновация на данни и водещ автор на проучването.

Китай инвестира милиарди, за да изпревари САЩ по суперкомпютри

Китай инвестира милиарди, за да изпревари САЩ по суперкомпютри

Целта на Китай е да излезе на първо място в класацията TOP500

Според експерта САЩ и ЕС трябва да обърнат внимание върху това, което Китай прави и да отговорят, защото държавите, които водят в развитието и използването на изкуствен интелект, ще оформят бъдещето си и значително ще подобрят икономическата си конкурентоспособност, докато тези, които изостават, са пред риск да изгубят конкурентоспособността си в ключови индустрии.

Европейският съюз изостава в рисков капитал и финансиране от частни капитали, докато в същото време се справя по-добре по отношение на публикуваните научни изследвания.

Проучването показва още, че Китай е публикувал 24 929 изследвания за изкуствения интелект през 2018 г., последната година с достъпните данни, ЕС е публикувал 20 418 научни изследвания, а САЩ - 16 233.

Но се подчертава, че осреднено качеството на изследване в САЩ все още е по-добро от това на Китай и ЕС.

Проучването заключава, че САЩ все още са световен лидер в създаването на чипове за системи с изкуствен интелект.

За да остане конкурентна, Европа трябва да увеличи данъчните стимули за научни изследвания и да разшири работата на обществените научни институти върху разработването и използването на изкуствен интелект.

За да останат водещи, САЩ пък трябва да увеличат помощта за изследвания и използване на изкуствен интелект, да привличат топ таланти от други държави, но също и да подготвят такива в страната.