Германският канцлер Олаф Шолц е осигурил само една доставка на втечнен природен газ от Обединените арабски емирства, с необвързващо споразумение за допълнителни количества, предава американската агенция "Блумбърг".

Товарът - 137 000 кубически метра - ще бъде доставен от Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) . на германската компания за енергийни услуги RWE AG до началото на 2023 г. ADNOC също подписа меморандум за разбирателство за извършване на повече доставки през следващата година. Последвалото пътуване до Катар не доведе веднага до повече сделки.

Осигуряването на допълнителни доставки е от решаващо значение за Германия, след като Кремъл спря "Северен поток 1". Германските власти са все по-загрижени за бъдещи спирания на тока и нормиране на разходите на енергия тази зима, а икономиката се движи към рецесия. Сделката, обявена в неделя, показва колко трудно ще бъде за страната да получи повече газ в краткосрочен план.

"Трябва да гарантираме, че коалицията за втечнен природен газ в света напредва до точката, в която голямото търсене може да бъде посрещнато", каза Шолц в Абу Даби.

Коментарите дойдоха ден след като Шолц посети Саудитска Арабия, където се срещна с престолонаследника на кралството, който играе ключова роля в ОПЕК, за разговори, които се фокусираха върху бъдещото сътрудничество и вноса на водород. Тези проблеми имат по-голямо значение за дългосрочната енергийна сигурност, отколкото за текущия недостиг с наближаването на зимата.

След ОАЕ Шолц пътува до Катар, където се очакваше той и емирът на арабската страна да обсъдят дългосрочни планове за доставки на газ и водород. Германия и Катар обсъждат доставките на втечнен природен газ (LNG) от няколко месеца, като Германия не е склонна да се ангажира с дългосрочни договори на рекордни цени за катарската суровина.

Шолц излезе с изявление след срещата в Катар, в което не спомена никакви конкретни споразумения за доставки. Министърът на енергетиката на Катар каза в събота, че преговорите с германските компании RWE и Uniper SE за дългосрочни договори за доставки на LNG продължават.

Съгласно условията на сделката с ADNOC LNG ще бъде доставен до плаващия терминал на RWE в Брунсбютел, близо до Хамбург, веднага след края на декември. Германия изгражда плаващи терминали за внос на LNG и се очаква някои съоръжения да бъдат готови още тази зима.

ADNOC също се споразумя с дистрибутора на горива Wilhelm Hoyer GmbH & Co. KG да доставя до 250 000 тона дизел на месец през 2023 г., според държавната новинарска агенция на ОАЕ WAM. Енергийната компания направи първата директна доставка на дизел за Германия през септември.

Отделно базираната в Абу Даби Masdar ще търси повече възможности за производство на вятърна енергия в Северна Европа и района на Балтийско море в Германия, за да увеличи производството на възобновяема енергия до 10 гигавата до 2030 г., според WAM.

Германия национализира Uniper, най-големият вносител на газ в страната

Германия национализира Uniper, най-големият вносител на газ в страната

Правителството ще придобие 99% от компанията