Американската компания "Боинг" получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани от американския президент, предадe ТАСС.

Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г., а компанията ще започне работа по изпълнение на поръчката още през 2019 година.

По време на преговорите, които са продължили около година, американската администрация е успяла да договори отстъпка, която с отчет на инфлацията, ще достигне до 1 млрд. долара. Първоначалният договор беше сключен още от администрацията на Барак Обама, но Доналд Тръмп изказа възмущение от стойността на поръчката - 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за "Еър форс 1". Президентът се оплака в Туитър, че "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката.

Решението беше огласено от Пентагона вчера.

Сделката обхваща два по-големи, по-модерни, по-бързи и по-икономични самолета от сегашните 30-годишни 747-200 , които струват 180 000 долара на час.

Самолетите ще бъдат в цветовете на американски флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.

Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са "невероятни", "най-красивите и най-добрите в света".