Министерството на околната среда подготвя почвата за изгаряне на боклука за производство на електроенергия, като източници посочват, че обществената енергийна корпорация проявява значителен интерес към подобна схема, особено към централата си в Лаврион, югоизточна Атика.

Като се има предвид интересът на гръцката НЕК - PPC и други участници на пазара, министерството смята, че няма да е необходимо да изгражда необходимите инсталации, а схемата ще му помогне да постигне целта си за намаляване на количеството отпадъци, които попадат в депата, до под 10 % от общото количество.

Москва: Продадохме газ на Гърция за 2 милиарда долара тази година

Москва: Продадохме газ на Гърция за 2 милиарда долара тази година

Това представлява четирикратно увеличение

"Ще пристъпим към строителство в сътрудничество с частния сектор само ако пазарът не се справи", заяви на конференция в сряда главният секретар по управление на отпадъците Манолис Графакос.

Въпреки това, като се има предвид, че делът на рециклируемите материали, които се извличат от сортиращите инсталации в страната, е под 15%, отпадъците, които ще попадат в новите инсталации, неизбежно ще бъдат смесени и ще включват материали като пластмаса.