Ево МоралесБоливия и Бразилия постигнаха споразумение за увеличаване на цените на природния газ, изнасян към Бразилия, съобщава Би Би Си. Преговорите бяха финализирани след месеци преговори.

Очаква се президентът на Бразилия Лула де Силва и неговият боливийски колега Ево Моралес по-късно да дадат повече информация за сключеното споразумението.

Съветникът по външната политика на бразилския президент - Марко Аурелио Гарсия коментира, че сроковете по споразумението удовлетворяват и двете страни.

Припомняме, че преговорите между Боливия и Бразилия започнаха миналата година, след като Моралес съобщи, че повишаването на цените ще помогне на  Боливия да се справи с увеличаващата се бедност.

Бразилия получава 50% от ежедневните доставки на петрол от Боливия.

Миналата година боливийското правителство сключи споразумение с Аржентина, с което увеличи цената на изнасяните петролни продукти с три пъти.

Припомняме, че президентът Моралес бе избран за държавен глава през декември 2005 г., обещавайки, че в политиката му особено внимание ще бъде отделено националната енергийна индустрия.