Конгресът на Бразилия одобри в сряда голям разходен пакет, на който президентът Жаир Болсонару залага, за да повдигне слабите си надежди за преизбиране, въпреки очакванията, че мерките ще доведат до двуцифрена инфлация в страната, съобщи "Ройтерс".

Долната камара на Бразилия одобри мярката, която изменя конституцията, за да заобиколи тавана на разходите на страната и да увеличи социалните придобивки. Сега той трябва да бъде официално приет от двете камари на съвместна сесия на Конгреса.

Пакетът включва изплащане от 1000 реала ($185) за самостоятелно заети шофьори на камиони, обезщетения за таксиметрови шофьори и 50% увеличение на социалните плащания.

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Президентският вот ще се проведе през октомври

Законопроектът предизвика тревога сред инвеститорите, че показва липса на фискална дисциплина от страна на правителството. Правителството твърди, че трябва да действа спешно, за да помогне на бразилците, засегнати от високата инфлация.

Но новото законодателство вероятно ще увеличи инфлацията, която сега е около 12%, и може да доведе до ново затягане на паричната политика, казаха анализатори на Ройтерс. Доларът вече поскъпна с 13,95% спрямо реала от началото на юни.

Болсонару изостава от левия бивш президент Луис Инасио Лула да Силва в социологическите проучвания преди вота през октомври. Популярността на крайнодесния бивш капитан от армията е засегната от високата инфлация, слабата икономика и справянето му с пандемията COVID-19.

Припомняме, че ден по-рано Болсонару обяви, че Бразилия е близо до сделка с Москва за закупуване на много по-евтин руски дизел. 

Бразилия пред сделка за по-евтин дизел от Русия

Бразилия пред сделка за по-евтин дизел от Русия

Болсонару не разкри повече подробности

Той обаче не разкри повече подробности.

Още в началото на войната в Украйна Бразилия обяви, че няма да заеме страна в конфликта.