Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва запазва убедителна преднина пред настоящия държавен глава Жаир Болсонару за изборите през октомври. Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение, цитирани от "Ройтерс".

Лула събира 46% подкрепа от гласоподавателите на първи тур, което е преднина от 16% пред крайнодесния си съперник. Болсонару пък е с два пункта по-малко в сравнение с най-доброто си представяне през април.

В очакван балотаж между двамата Лула ще увеличи предимството си до 22% и би спечелил изборите с 54% срещу 32% за Болсонару, сочи проучването Genial/Quaest.

Лула да Силва все още води пред Болсонару в Бразилия

Лула да Силва все още води пред Болсонару в Бразилия

Но доверието за настоящия президент нараства

Други скорошни изследвания показват, че Лула поддържа солидна преднина на първи тур и печели лесна победа на балотажа - с цели 25% според проучването May Datafolha.

Анализаторите твърдят, че разпитът на Болсонару относно електронната система за гласуване на Бразилия и сблъсъците с Върховния съд и Върховния избирателен трибунал може да му костват гласовете на умерено настроените бразилци.

Въпреки че преднината на Лула срещу Болсонару леко намаля в някои проучвания през май, той успя бързо да си възвърне подкрепата на избирателите.

Проучването на Genial/Quaest показа и че негативното мнение за правителството на Болсонару е 47% спрямо 46% месец по-рано. Тези, които виждат правителството в положителна светлина, пък остават 25%.

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Изборите ще се проведат през октомври и той все още е фаворит