Бившият бразилски президент Лула да Силва запазва преднина от 14 процентни пункта срещу действащия крайнодесен президент Жаир Болсонару и би спечелил балотажа между тях.

Това показат резултатите от ново проучване на общественото мнение, публикувани във вторник от "Ройтерс".

Лула да Силва води пред Болсонару година преди президентските избори в Бразилия

Лула да Силва води пред Болсонару година преди президентските избори в Бразилия

Ако гласуването се проведе днес, 48% процента от анкетираните биха гласували за Лула, докато 21% биха гласували за Болсонару

Одобрението за Болсонару обаче се повиши с повече от 4 процентни пункта до около 30%, според проучването на социологическото проучване MDA, поръчано от групата на транспортната индустрия CNT.

Резултатът подкрепи скорошна тенденция в няколко проучвания, подсказващи, че позицията на Болсонару се е повишила сред избирателите, тъй като правителството му увеличава разходите за социални програми и президентът обиколи страната преди официалния сезон на кампанията.

В първоначалния симулиран първи тур на гласуване с други кандидати, Лула получи 40,6% от подкрепата на избирателите срещу 32% за Болсонару, в сравнение с проучване на CNT/MDA през февруари, когато Лула имаше 42,2% срещу 28% на Болсонаро.

Лула би спечелил втори тур срещу Болсонару днес с 50,8% от гласовете срещу 36,8%, което е по-малко предимство в сравнение с февруари, когато Лула поведе Болсонару с 53,2% до 35,3% - разлика от почти 18 процентни пункта.

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

Да спре да поставя под съмнение системата за гласуване на страната си

"Проучването показва подобрение за Болсонару, като се увеличава както положителната оценка на неговото правителство, така и на личното му представяне" като президент", каза MDA.

Болсонару многократно е настоявал, че системата за електронно гласуване на Бразилия е уязвима от измами без предоставяне на доказателства, което доведе до криза с избирателните органи и поражда опасения, че той може да не приеме поражението през октомври.

Проучването на CNT/MDA установи, че 68% от избирателите имат доверие в бразилските електронни машини за гласуване.

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Изборите ще се проведат през октомври и той все още е фаворит

MDA е анкетирала 2002 души между 4-7 май.