Хиляди бразилци излязоха по улиците на Рио де Жанейро и столицата Бразилия в неделя, за да подкрепят крайнодесния президент Жаир Болсонару и в знак на протест срещу системата за електронно гласуване в страната. В Рио около 3000 души преминаха по плажа Копакабана, много от които без маски за лице и облечени в жълто-зелен цвят от националния флаг на Бразилия, предаде АФП.

Болсонару отдавна критикува електронното гласуване, въведено в Бразилия през 1996 г., и вместо това се застъпва за използването на печатни бюлетини, които да бъдат въведени още за президентската надпревара през 2022 г.

66-годишният лидер в момента е подложен на обстрел заради разследването за борбата му с пандемията на коронавирус, убила повече от половин милион бразилци, която срина рекордно популярността му.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

Хиляди бразилци са участвали в протести и срещу неговото ръководство.

Анализаторите считат, че атаката му срещу системата за гласуване подсказва, че той се готви за поражение на изборите през следващата година и използва твърденията  за измама като средство за борба по примера с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, на когото Болсонару е почитател.

Във видео съобщение Болсонару настоя, че няма да приеме избори, които не са честни и демократични. Той добави, че ще направи каквото е необходимо, за да гарантира, че ще има хартиени бюлетини. Той не е предоставил доказателства за такава измама, а Върховният избирателен съд на Бразилия настоява, че системата е прозрачна и никога не е била опетнена от нередности.

Лула да Силва с по-големи шансове от Болсонару да спечели президентските избори

Лула да Силва с по-големи шансове от Болсонару да спечели президентските избори

Това показва проучване на Datafolha